Snart nytt år og “nytt liv”!

 

Da er det bare fire dager igjen før året er slutt! Da begynner folk med lister og løfter om hvordan det nye året skal bli. “New year, new me!” fenomenet trår i gang. En gledestid for treningsentre landet over, men alle sammen, tenk dere om.

Jeg er 100% for å starte opp et bedre liv. Jeg gjorde det selv for mer enn to år siden, og trives så mye bedre enn jeg gjorde med en dårlig livsstil. Likevel må dere være forberedt på at selv om vi går inn i et nytt år, så er du den samme. Hvis du faktisk er motivert, så vis det nå selv om det er jul! Prøv deg på trening og sunt kosthold utenom selskapene som står i vente, og husk å mentalt forbered deg! Hva ønsker du å få ut av trening og kosthold? Er det relatert til utsende? Bedre kondis? Å ha mer overskudd? Skriv opp alle disse tingene du ønsker forbedring på og finn ut hvordan du kan oppnå det.

Det er ikke slik at man blir motivert til å forandre seg i det klokka blir 00:00. Du er den samme idag som om fire dager, og å kjøpe et medlemskap på treningssenter er ikke det samme som å faktisk begynne å trene. Hvis du velger å vente til 1 Januar er det en god sjanse for at du også da kommer til å vente til mandag den 4 januar, være flink en dag med kosthold og trening, så kommer jobb, barn og evt. sykdom i veien, så da venter du til neste mandag. Da er man plutselig flink en dag i uka da, en start uten tvil, men plutselig så er man syk på mandag, eller så noen har bursdag, eller så er man sliten, eller blablabla. Unnskyldningene til å vente litt til vil alltid være der, så begynn nå og gå inn i året med en start istedenfor et løfte om å starte. Husk at i morgen er det faktisk mandag 😉   

Mine tips til dere som har tenkt å forandre seg er som følger;

Begynn nå!
Mange skal sikkert i middagsselskap i kveld, eller på fest. Ta deg et sunt måltid nå. Finn frem havregryn og lag deg en sunn grøt. Dropp smør og sukker og lag den med lettmelk. Eventuelt spis en salat med kylling eller tunfisk. Lag fruktsalat med vaniljekesam, alternativene er uendelige. Ta deg en tur ut og lek deg i snøen, eller gå en tur! Hva som helst er bedre enn ingenting.
Det kan jo hende ikke alle har mulighet, men morgendagen er en vanlig dag for mange, og butikkene er vel åpne(?). Så til butikken da, og kjøp deg noe sunt og godt! Søk opp sunne oppskrifter på nett og gjør klart for å kunne spise dette til frokost eller lunch. Dropp den ekstra porsjonen med dessert idag, eller spis to små porsjoner sakte for å få det til å vare lengre. Man skal ikke droppe kosen, men man kan faktisk begrense seg uten å ødelegge julekosen.

Lag ei plan!
For meg funker det aldri å lage treningsplan, for jeg trener det jeg vil – når jeg vil, fordi jeg kan. Jeg elsker trening, og kan like gjerne ta ei tabataøkt som å se en film, fordi jeg synes det er gøy. Men til dere som kanskje aldri har trent, og egentlig ikke har funnet noen glede i trening før så kan det være lurt. Gjerne begynn forsiktig. Finn ut hvilke av f.eks de ti neste dagene du ikke har noe planlagt. Finn ut når du kommer til å ha best tid til overs, og si at da skal jeg gå meg en tur.
Print ut en månedskalender og skriv opp alt du har planlagt til hvilken tid, dette er et fantastisk hjelpemiddel jeg har selv da jeg på det meste hadde fulltidsjobb, deltids som resepsjonist, gruppetimer og sosiale ting som skulle gjøres.
Hvis det er for kaldt ute på planlagt “tur dag”, eller snør, regner osv så er det utrolig mye man kan gjøre inne. Lag deg ei halvtimes-økt med kroppsvektøvelser du kan gjøre på stuegulvet. Kjør 10 x 3 sit ups, push ups og knebøy, så er du faktisk i gang! Neste dag du har tid, vurder været, går det fremdeles ikke, kjør samme repetisjonsantall med utfall, dips på bordkanten og kjør 3 x max tid i planken. Hvis du har barn som “er i veien”, ta de med på gåtur, eller på treningen! Spebarn i armkroken er jo perfekte å bruke som ekstra vekt på knebøy! Det er faktisk ikke så vanskelig hvis man bruker fantasien.

Engasjer andre!
Har du noen i familien, eller vennegjengen som har samme nyttårsforsett som deg; Planlegg med de! Har dere begge tid en av de ti dagene, så bestem dere at da skal dere trene sammen. Gå enten en tur, eller dra til skibakken, eller del på stuegulvet og kjør ei økt sammen! Hvis den ene mangler motivasjon så kan den andre pushe på, men aldri send sms og spør om dere bare skal droppe det, for da er det veldig lett å si “Ja, greit”. Hvis man har samboer er det egentlig veldig viktig å få med denne personen også, for hvis en person i et forhold spiser usunt og alltid har godteri liggende så er det vanskelig å holde på motivasjonen.

Ta mål og skriv opp!
Vei deg selv på morgenen etter et toalett besøk og før frokost. Skriv opp vekten, men ikke begynn med tanker om at du er for tung, eller bli trist og sur av et tall, for det er faktisk bare et tall. Ta mål av midje, hofter, lår osv og skriv opp. Merk deg nøyaktig hvor du har målt slik at det blir riktig neste gang. Du kan gjerne ta bilder av deg selv i undertøy eller en shorts og oppbrettet skjorte også foran og fra siden. Gjør du dette en gang i måneden har du bevis på at du faktisk har vert flink, og da vil motivasjonen fortsette selv lengre ut i året!

Les deg opp på temaet!
Gå inn på for eksempel “fitnessbloggen” som er min personlige favoritt. Les deg frem på diverse treningsøvelser, sunn og god mat, eller hvordan du kan oppnå det du ønsker. Kunnskap er virkelig makt, og dette vil være ting man klarer å ta med seg. Man kan finne alt fra treningsmetoder til sunn og barnevennlig mat!

Utenom dette er vel mine beste tips så enkle som at du må bare være ‘streng’ med deg selv, men ikke for streng. Er du fullstendig utslitt sier det seg selv at man kan ta en fridag med god samvittighet men lav motivasjon eller ting som “Det er for tidlig” “for kaldt” “Lyst å se film isteden” er ikke godkjente unnskyldninger. Hold deg sterk når det kommer til godteri. Lag deg en dag i uka hvor du har lov å spise akkurat det du ønsker. Er man på middagsbesøk, ta deg en porsjon dessert, det er ikke den ene dagen som ødelegger alt arbeidet, men også lær deg sunne dessertalternativ til hverdag! Personlig favoritt er fruktsalat med vaniljekesam og kanel.  

Ellers må jeg bare si lykke til! Jeg har tro på deg, for hvis jeg som var en av de mest usunne, late personene i nordmøre klarte det, så gjør også du det!
God jul og godt nytt(sprekt)år!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg